Categories
EU finansiering Horizon 2020

Horizon 2020 statistik

Horizon 2020 statistik

Av Ingemar Pongratz

Europeiska Kommissionen har nyligen publicerat intressant statistik angående deltagandet i Horizon 2020 programmet.

EU Kommissionen och dess olika organ som hanterar EU ansökningar har tagit emot och utvärderat ca 45.000 EU projekt ansökningar under Horizon 2020 första 14 månader.

Samtidigt så informerar EU Kommissionen att andelen framgångsrika projekt är lågt. Till exempel 1 av 10 SME-Instrument ansökningar har blivit beviljade finansiering, och inom andra områden ser EU kommissionen samma trend. Till exempel inom Excellent Science (Excellent Forskning) så lyckades endast 40% av alla projekt komma över brytpunkten och av dessa var det väldigt få som tilldelades finansiering

Generellt så verkar intressent för Horizon 2020 vara hög, mycket hög.

Det finns dock problem till exempel utvärdering av projekt. Trycket på EU projekt utvärdera är mycket mycket stor. Det verkar helt enkelt att utvärderarna får väldigt många projekt.

Ett annat problem är kvaliteten på ansökningarna. Väldigt många ansökningar håller inte tillräcklig kvalité men måste dock ändå utvärderas vilket ökar trycket på utvärderarna. Av egen erfarenhet så vet vi att många som söker EU bidrag börjar väldigt sent.

Flera EU utlysningar har relativt korta krav på texten, kanske så lite som 7-15 sidor. Det ger ibland intrycket att det inte behövs mycket förberredelsetid för att ta fram en EU projekt ansökan, och kommentarer som kommer från vissa NCP eller EU Kommissionen underlättar inte.

Till exempel i en artikel som Science / Business ((www.sciencebusiness.net) ) publicerar nyligen så säger en av Kommissionen representater:

“Sixteen pages is not an enormous investment if you know what you want to do”.

Samtidigt så är Kommissionen bekymrad att över 90% av alla inskickade ansökningar inte lyckas passera kraven.

Det viktigt att börja med arbetet tidigt och lägga ner tillräckligt mycket arbete i att planera och skriva.

Om ni behöver hjälp med att planera och administrera processen med en EU projekt ansökan tveka inte att kontakta oss, antigen via vår online formulär eller via epost

Ingemar.Pongratz(a)pongratzconsulting.com

Skansen av Ingemar Pongratz
Skansen av Ingemar Pongratz

 

Share Button